Miód to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Sprawdza się nie tylko przy przeziębieniu czy grypie, ale także reguluje ciśnienie, łagodzi alergie, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia samopoczucie. Zawiera witaminy i mikroelementy oraz cukry proste – glukozę i fruktozę.
Profilaktycznie zaleca się spożywać ok. 40 gramów miodu dziennie. Można go podawać dzieciom od 4 roku życia. Ponieważ pszczoły są niezwykle delikatne, produkowany przez nie miód jest biologicznie czysty. Wszelkie zanieczyszczenia powodują szybką śmierć pszczół. W Pasiece Pszczela Robota bardzo dbamy o dobrobyt naszych podopiecznych i wysoką jakość miodu. Zapewniamy pszczołom jak najlepsze warunki oraz korzystamy ze sprawdzonych i skutecznych rozwiązań. Dowiedz się, dlaczego warto wybierać nasze miody.
Pracowitość, miłość do pszczół i profesjonalizm.
Nasza pasieka powstała z miłości do pszczół. Jej założyciel już od dziecka opiekował się pszczołami, następnie przez lata rozwijał swoją wiedzę i zdobywał wykształcenie w dziedzinie pszczelarstwa. W efekcie powstała Pasieka Pszczela Robota, która ma obecnie ponad 100 uli i cały czas się rozwija. Gospodarujemy na ulach styropianowych, korpusowych, dostosowanych do typu gospodarki wędrownej oraz stwarzających naszym podopiecznym doskonałe warunki do rozwoju. Właściwa opieka skutkuje owocnymi zbiorami. Praca pszczelarza jest trudna, wymaga dużo zaangażowania i wielu poświęceń. Ale jest także piękna i daje dużo satysfakcji i radości – pod warunkiem, że naprawdę kocha się pszczoły. Czasem trzeba tę miłość przypłacić bólem, gdyż pszczoły bywają agresywne – na przykład wówczas, gdy mają zbyt mało nektaru do produkcji miodu czy też kiedy idzie burza. Praca pszczelarza polega w dużej mierze na obserwacji przyrody oraz warunków pogodowych, do których trzeba dostosować warunki panujące w ulu oraz… swoje zachowanie.
Na wysoką jakość miodu z naszej pasieki składają się dwa główne czynniki. Pierwszy z nich to oczywiście praca pszczół przy zbieraniu nektaru, czyli tzw. pożytków, z których powstają różne rodzaje miodu, w zależności od tego, z jakich kwiatów został zebrany. Pszczoły to zwierzęta niezwykle inteligentne – wiedzą, że zanieczyszczony nektar jest dla nich śmiertelnym zagrożeniem, dlatego zbierają tylko ten biologicznie czysty pożytek. Drugi – równie ważny – czynnik to sposób praca pszczelarza przy opiece nad ulami i zbieraniu miodu. Znaczący wpływ na smak i jakość miodu mają plastry umieszczone w miodniach, czyli ramki z zaczątkiem komórek woskowych, w których pszczoły gromadzą wytwarzany miód. W naszej pasiece zawsze dajemy pszczołom do dyspozycji tylko sterylne, dziewicze plastry, co pozytywnie wpływa na smak owocu pracy naszych robotnic. Korzystamy z nowoczesnych urządzeń do odbierania miodu, dzięki czemu nasza praca odbywa się we właściwych warunkach. Dbamy o sterylizację i właściwe użytkowanie sprzętu. Jest to bardzo ważne, gdyż nieumiejętne obchodzenie się z miodem czy nieprawidłowe przechowywanie go mogą zniweczyć dobrą robotę wykonaną przez pszczoły. W Pasiece Pszczela Robota pracujemy tak jak nasze pszczółki – dbając o higienę oraz przestrzegając zasad istotnych przy zbieraniu miodu. Nad naszymi działaniami i zdrowiem naszych podopiecznych sprawuje pieczę nadzór weterynaryjny, dzięki czemu mamy pewność, że wykonujemy naszą pracę dobrze i z pożytkiem.
Przed nami wiosna, to najbardziej pracowita pora roku w pasiece. W trakcie pierwszego oblotu pszczół po okolicy trzeba oczyścić i ocieplić ule, żeby mogły się w nich rozwinąć kolejne osobniki naszej pszczelej rodziny. Miody różnego rodzaju, a także wyroby z propolisu, pierzga pszczela i pyłek kwiatowy są dostępne w naszej ofercie przez cały rok. Zapraszamy!