Rodzaje miodów

W ofercie naszej pasieki, znajdą Państwo takie miody jak:

Miód wielokwiatowy

W stanie płynnym żółty, po skrystalizowaniu jasnobrązowy, w zależności od nektaru z jakich kwiatów został zebrany
Ma działanie wielokierunkowe, znakomicie wzmacnia serce, pomocny przy stanach alergicznych dróg oddechowych,
Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Ze względu na łagodny smak polecany dla dzieci przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo i wzmacniająco.

Miód akacjowy

W stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasno-słomkowy, długo nie krystalizuje
Charakteryzuje się najmniejszą zawartością pyłków, polecany alergikom.
Pomocny przy nadkwasocie, zaburzeniach przewodu pokarmowego, wrzodach żołądka, dwunastnicy, zapaleniu błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.
Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.

Miód gryczany

W stanie płynnym kolor ciemno-herbaciany do brunatnego, o charakterystycznym zapachu i ostrym smaku.
Działa pomocniczo w schorzeniach układu krążenia, chorobie wieńcowej, miażdżycy wspomagająco przy złamaniach kości – sprzyja odbudowie komórek kostnych. Wzmacnia odporność.

Rodzaje miodówMiód lipowy

W stanie płynnym żółty lub zielonkawożółty
Pomocny w stanach zapalnych oskrzeli o płuc, infekcjach moczowych, przeziębieniach, anginach, zapaleniach zatok, łagodzi skutki stresu.
Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Miód nawłociowy

W stanie płynnym kolor żółty, po skrystalizowaniu jasnożółty. Ma kwaskowaty posmak oraz bardzo przyjemny zapach – lubiany przez dzieci.
Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Działa moczopędnie i żółciopędnie.
Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek.

Miód rzepakowy

W stanie płynnym kolor słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub kremowy.
Ze względu na największą zawartość glukozy polecany jest w stanach zapalnych wątroby, pęcherzyka żółciowego i przewodu pokarmowego. Zalecany we wczesnych stadiach marskości wątroby, ma silne właściwości odtruwające, stymulujące metabolizm komórkowy, wspomaga serce i naczynia wieńcowe.

Miód wrzosowy

W stanie płynnym kolor ciemnobrunatny, po skrystalizowaniu pomarańczowy lub ciemnobrunatny. Szybko się krystalizuje.
Zastosowanie w chorobach przewodu moczowego, kamicy nerkowej, prostaty, stanach zapalnych jelit, biegunkach.
Podnosi odporność i chroni przed rozwojem zakażeń.

Ponadto w zależności od pożytków, również takie miody jak faceliowy, leśny, malinowy a w wyjątkowych latach nawet spadziowy.