Pierzga pszczela, duże opakowanie, 500 gram , kuracja

Nowy produkt

150,00 zł brutto.

Świeża bardzo dobra

Pierzga pszczela

500 gram

zbierana latem oraz na przełomie sierpnia i

września

Czym jest pierzga pszczela:


Pierzga to przerobiony przez pszczoły pyłek kwiatowy, magazynowany do karmienia młodych pszczół. Proces przemiany pyłku zaczyna się już na kwiatku, kiedy pszczoła zwilża pyłek swoją śliną. Dzięki temu może go zlepić w celu przetransportowania go w koszyczkach na odnóżach do ula. Przeniesiony i upchnięty w plastry pyłek przechodzi fermentację mlekową, z udziałem enzymów i kwasu mlekowego . Tym produktem żywi się głównie matka pszczela oraz larwy i młode nielotne pszczoły. Wśród składników pierzgi jest ponad 200 substancji w tym, miód, mleczko pszczele,oraz całe mnóstwo witamin i mikroelementów.
Pszczoły gromadzą pierzgę w plastrach,położonych blisko jajeczek i bytowania królowej.

Skład pierzgi:

W skład pierzgi wchodzi przede wszystkim pyłek kwiatowy, miód i wydzielina gruczołów ślinowych pszczół. . Zgromadzony i zachowany pyłek w środowisku pszczelego gniazda, którego temperatura wynosi około 35 stopni Celsjusza, przechodzi fermentację mlekową. W czasie tego procesu białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów, wzrasta zawartość cukrów prostych, a także wzrasta ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt jest zabezpieczony przed zepsuciem. Właściwości pierzgi są niezwykle cenne. Przewyższają także lecznicze działanie pyłku ze względu na bogatszy skład, łatwiejszą przyswajalność i proces konserwacji. Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.

Zastosowanie:

  • regeneruje organizm po operacjach i przebytych zawałach
  • wspomaga leczenie depresji
    dobrze wpływa również na układ pokarmowy - przy wrzodach, biegunkach i zaparciach
  • reguluje przemianę materii
  • zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega anemii)
  • pierzga wzmacnia organizm, dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin
  • wspomaga leczenie – np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego
    (prostaty) oraz leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego,
  • jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby

Sposób spożywania:

Stosowanie podobnie jak przy pyłku pszczelim, opisane na naszej stronie,
Dawka około 20-30 gram dziennie, doskonale wpływa na nasz organizm
Można przygotować sobie większą ilość, rozpuścić w miodzie,i spożywać 2-3 łyżeczki dziennie
Polecam wieczorem rozpuścić w letniej wodzie, a chwilę po przebudzeniu opróżnić szklankę
Gwarancja odczucia różnicy już po około 10-12 dniach od pierwszej dawki.

Jak przechowywać pierzgę:

Większe ilości w ciemnym szklanym naczyniu,najlepiej w szafce lub lodówce.
Małe ilości można spożywać na bieżąco, gdy chcemy zmieszać z miodem powstaje mikstura,która praktycznie nie ma daty przydatności do spożycia.