Pyłek pszczeli, pyłek kwiatowy, 200 gram

Nowy produkt

30,00 zł brutto.

Pyłek pszczeli :
substancja produkowana przez rośliny, w celu zwabienia owadów, aby dokonały zapylenia. Dzięki nie mu następuje rozwój nowych roślin, owoców.
Pyłek kwiatowy jest jednym z niezbędnych składników diety pszczół . Dla tych małych przyjaciół jest to cenne źródło białka, tłuszczy,witamin i soli mineralnych . W swoim składnie ma także hormony i enzymy.
Pozyskiwany przez zbieraczki z kwiatów różnych roślin, zbierany jest za pomocą specjalnych koszyczków,które znajdują się na odnóżach pszczelich.

Skład pyłku:
22-23% białko
6-7% lipidy
33% węglowodany
1,4% związki fenolowe
20% błonnik
1,3% biopierwiastki
0,13 % witaminy
0,1% pozostałe substancje

Właściwości pyłku pszczelego oraz jego wpływ na nasz organizm
Odżywcze:
takie jak działa antyanemicznie , reguluje i wzmacnia przemianę materii,
powoduje wzrost łaknienia u dzieci i osób po przewlekłych chorobach
zwiększa poziom żelaza we krwi.

Regeneracyjne:

usuwa toksyny z wątroby,
wzmacnia pracę narządu
regeneruje po antybiotykach,
 chorobie alkoholowej
uzupełnia niedobory witamin i soli mineralnych po wysiłku (świetny dla sportowców ).

Wzmacniające:
wzmacnia organizm w okresie wyczerpania, naprężeń na choroby
podnosi odporność
skutecznie leczy katar sienny i
 astmę
poprawia wzrok (duża zawartość witamin z grupy B).

Ponadto stosuje się w przypadku cukrzyć, leczenia miażdżycy,chorobach psychicznych, przewlekłych stanach wyczerpania, reguluje trawianie.



Sposoby pozyskiwania pyłku:
Pyłek pszczeli pozyskujemy za pomocą poławiaczy pyłku. Specjalne pułapki na ten cenny składnik, zakłałda się przez wejściem do ula.Pszczoła, próbując dostać się do środka,zostawia obnóża w specjalnie skonstruowanej skrzynce.





Stosowanie i dawkowanie pyłku pszczelego:
Zaleca się pyłek pszczeli spożywać raz,dwa razy dziennie .
Najlepiej w postaci rozpuszczonego w letniej wodzie. 10-15 gram. pyłku rozpuszczamy w 200 ml ,letniej przegotowanej wody ,odstawiamy na chwilę i jest gotowe do spożycia . Możemy także dodawać do sałatek miodu , lub innych potraw .
Doskonale sprawdza się jako dodatek do musli,jogurtów czy koktajli.

Stosowanie u dzieci
powyżej jednego roku życie do 6 lat- 10 gram dziennie
od 6 roku życia do 12 -15 gram dziennie
powyżej 12 lat ,tak jak dorośli około 20 gram dziennie.