Pyłek kwiatowy i pierzga pszczela 

Pyłek pszczeli jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Czysty ,wysuszony, przemrożony, gotowy do spożycia.Pierzga pszczela to pyłek kwiatowy ,który pszczoły magazynują na zimę, zawiera znacznie więcej enzymów i witamin niż sam pyłek. [zobacz produkty]

Czym jest pyłek kwiatowy

Pyłek pszczeli to substancja produkowana przez rośliny, w celu zwabienia owadów, aby dokonały zapylenia. Dzięki nie mu następuje rozwój nowych roślin, owoców.
Pyłek kwiatowy jest jednym z niezbędnych składników diety pszczół . Dla tych małych przyjaciół jest to cenne źródło białka, tłuszczy,witamin i soli mineralnych . W swoim składnie ma także hormony i enzymy.
Pozyskiwany przez zbieraczki z kwiatów różnych roślin, zbierany jest za pomocą specjalnych koszyczków,które znajdują się na odnóżach pszczelich.

Czym jest pierzga pszczela

Pierzga to przerobiony przez pszczoły pyłek kwiatowy, magazynowany do karmienia młodych pszczół. Proces przemiany pyłku zaczyna się już na kwiatku, kiedy pszczoła zwilża pyłek swoją śliną. Dzięki temu może go zlepić w celu przetransportowania go w koszyczkach na odnóżach do ula. Przeniesiony i upchnięty w plastry pyłek przechodzi fermentację mlekową, z udziałem enzymów i kwasu mlekowego . Tym produktem żywi się głównie matka pszczela oraz larwy i młode nielotne pszczoły. Wśród składników pierzgi jest ponad 200 substancji w tym, miód, mleczko pszczele,oraz całe mnóstwo witamin i mikroelementów.
Pszczoły gromadzą pierzgę w plastrach,położonych blisko jajeczek i bytowania królowej.

Skład pyłku:
  • 22-23% białko
  • 6-7% lipidy
  • 33% węglowodany
  • 1,4% związki fenolowe
  • 20% błonnik
  • 1,3% biopierwiastki
  • 0,13 % witaminy
  • 0,1% pozostałe substancje
Właściwości pyłku pszczelego oraz jego wpływ na nasz organizm

Odżywcze:

takie jak działa antyanemicznie , reguluje i wzmacnia przemianę materii,
powoduje wzrost łaknienia u dzieci i osób po przewlekłych chorobach
zwiększa poziom żelaza we krwi.

Regeneracyjne:

  • usuwa toksyny z wątroby,
  • wzmacnia pracę narządu
  • regeneruje po antybiotykach, chorobie alkoholowej
  • uzupełnia niedobory witamin i soli mineralnych po wysiłku (świetny dla sportowców ).


Wzmacniające:

  • wzmacnia organizm w okresie wyczerpania, naprężeń na choroby
  • podnosi odporność
  • skutecznie leczy katar sienny i astmę
  • poprawia wzrok (duża zawartość witamin z grupy B).


Ponadto stosuje się w przypadku cukrzyc, leczenia miażdżycy, chorobach psychicznych, przewlekłych stanach wyczerpania, reguluje trawienie.

Sposoby pozyskiwania:

Pyłek pszczeli pozyskujemy za pomocą poławiaczy pyłku. Specjalne pułapki na ten cenny składnik, zakłałda się przez wejściem do ula.Pszczoła, próbując dostać się do środka,zostawia obnóża w specjalnie skonstruowanej skrzynce.

Stosowanie i dawkowanie:

Zaleca się pyłek pszczeli spożywać raz,dwa razy dziennie .
Najlepiej w postaci rozpuszczonego w letniej wodzie. 10-15 gram. pyłku rozpuszczamy w 200 ml ,letniej przegotowanej wody ,odstawiamy na chwilę i jest gotowe do spożycia . Możemy także dodawać do sałatek miodu , lub innych potraw. Doskonale sprawdza się jako dodatek do musli, jogurtów czy koktajli.

Stosowanie u dzieci

  • powyżej jednego roku życie do 6 lat- 10 gram dziennie
  • od 6 roku życia do 12 -15 gram dziennie
  • powyżej 12 lat ,tak jak dorośli około 20 gram dziennie.
Zawartość witamin w pyłku

Witamina B6
Białko
Biotyna
Tłuszcz
Kwas nikotynowy
Cukry
Kwas patotenowy
Prowitamina A
Kwas foliowy
Witamina E
Wapń
Witamina C
Żelazo
Tiamina
Magnez
Ryboflawina
Cynk

0,90  mg
22  g
0,0064 mg
12 g
4,80  mg
34 g
0,32 mg
18 mg
0,30 mg
3,20 mg
120  mg
20 mg
9,20 mg
0,92 mg
77,50 mg
0,54 mg
6,50 mg

  

Istnieje 4 produkty.
Pokazuje 1 - 4 z 4 przedmiotów