Pyłek pszczeli jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Czysty ,wysuszony, przemrożony, gotowy do spożycia.Pierzga pszczela to pyłek kwiatowy ,który pszczoły magazynują na zimę, zawiera znacznie więcej enzymów i witamin niż sam pyłek. [zobacz produkty]
Pyłek pszczeli to substancja produkowana przez rośliny, w celu zwabienia owadów, aby dokonały zapylenia. Dzięki nie mu następuje rozwój nowych roślin, owoców.
Pyłek kwiatowy jest jednym z niezbędnych składników diety pszczół . Dla tych małych przyjaciół jest to cenne źródło białka, tłuszczy,witamin i soli mineralnych . W swoim składnie ma także hormony i enzymy.
Pozyskiwany przez zbieraczki z kwiatów różnych roślin, zbierany jest za pomocą specjalnych koszyczków,które znajdują się na odnóżach pszczelich.
Pierzga to przerobiony przez pszczoły pyłek kwiatowy, magazynowany do karmienia młodych pszczół. Proces przemiany pyłku zaczyna się już na kwiatku, kiedy pszczoła zwilża pyłek swoją śliną. Dzięki temu może go zlepić w celu przetransportowania go w koszyczkach na odnóżach do ula. Przeniesiony i upchnięty w plastry pyłek przechodzi fermentację mlekową, z udziałem enzymów i kwasu mlekowego . Tym produktem żywi się głównie matka pszczela oraz larwy i młode nielotne pszczoły. Wśród składników pierzgi jest ponad 200 substancji w tym, miód, mleczko pszczele,oraz całe mnóstwo witamin i mikroelementów.
Pszczoły gromadzą pierzgę w plastrach,położonych blisko jajeczek i bytowania królowej.
Odżywcze:
takie jak działa antyanemicznie , reguluje i wzmacnia przemianę materii,
powoduje wzrost łaknienia u dzieci i osób po przewlekłych chorobach
zwiększa poziom żelaza we krwi.
Regeneracyjne:
Wzmacniające:
Ponadto stosuje się w przypadku cukrzyc, leczenia miażdżycy, chorobach psychicznych, przewlekłych stanach wyczerpania, reguluje trawienie.
Pyłek pszczeli pozyskujemy za pomocą poławiaczy pyłku. Specjalne pułapki na ten cenny składnik, zakłałda się przez wejściem do ula.Pszczoła, próbując dostać się do środka,zostawia obnóża w specjalnie skonstruowanej skrzynce.
Zaleca się pyłek pszczeli spożywać raz,dwa razy dziennie .
Najlepiej w postaci rozpuszczonego w letniej wodzie. 10-15 gram. pyłku rozpuszczamy w 200 ml ,letniej przegotowanej wody ,odstawiamy na chwilę i jest gotowe do spożycia . Możemy także dodawać do sałatek miodu , lub innych potraw. Doskonale sprawdza się jako dodatek do musli, jogurtów czy koktajli.
Stosowanie u dzieci
Witamina B6 |
0,90 mg |