Łakocie i witaminy, czyli co z ula dla nas

Mariusz Kaszubowski 20 maj, 2017 Category 1 0 Wyświetleń: 107

Przedstawiamy w krótkim opisie  jak bardzo wartościowe produkty wytwarzają dla nas pszczoły

Poczęstuj się tym, co w ulu, czyli miód, propolis, pierzga oraz pyłek pszczeli

Człowiek czerpie z dobrodziejstw natury od zarania dziejów. Jednym z wielu atrakcyjnych zasobów są produkty związane z hodowlą pszczół. W ostatnich latach głośno jest o tym, że powinniśmy dbać o pszczoły, bo bez nich jesteśmy skazani na wyginięcie. Sprawa dotyczy kwestii zapylania roślin, by te mogły kwitnąć i wydawać plony.

Bezpośrednim efektem pracy pszczół jest jednak zebranie pyłku pszczelego, który następnie może zostać przetworzony w miód, propolis lub pierzgę. Te zupełnie naturalne procesy są w pełni ekologiczne, a ich produkty to jedne z najlepszych preparatów w lecznictwie i kosmetologii.

Smaczna i wartościowa czwórka

Pyłek pszczeli to bardzo zróżnicowana substancja, różne rośliny wytwarzają bowiem różnoraki rodzaj pyłku, o odmiennych właściwościach. Gdy pyłek zostanie zebrany z rośliny, może zostać zmagazynowany w plastrze w postaci zmieszanej ze śliną pszczoły oraz miodem. Wówczas mówimy już o pierzdze. Zarówno pyłek, jak i pierzga to źródło wielu wartościowych składników:

- pełen zestaw aminokwasów,

- naturalne cukry proste (30%),

- biopierwiastki, enzymy, hormony roślinne,

-14% kwasów organicznych,

- mikroelementy i witaminy.

Propolis bywa inaczej nazywany „kitem pszczelim”. Dla pszczół pełni on bowiem głównie rolę budulca, dzięki któremu zabezpieczają wejście do ula, tworząc barierę dla niechcianych gości. Jego skład to flawonoidy, seskwiterpeny, biopierwiastki, kwasy organiczne, aminokwasy i witaminy. Powstaje z żywicy zebranej z kory drzew, a także z pączków topoli i brzozy. Dla człowieka ma zastosowanie w zakresie leczenia grypy i podobnych zakażeń, przeciwbakteryjnie, w stanach zapalnych skóry, a nawet w ortopedii – przy zakażeniach kostnych.

Najpopularniejszym pszczelim produktem jest miód. W jego skład wchodzi wiele makro i mikroelementów, z których najważniejszymi są magnez, mangan, kobalt i żelazo. Miód powstaje ze spadzi i nektaru. Trzeba uważać, by był prawidłowo przechowywany, w temperaturze powyżej 50 stopni traci bowiem swoje właściwości biologiczne, w tym bardzo ważne – bakteriostatyczne. Ponadto jest to produkt wysoce odżywczy, a nawet potrafi neutralizować toksyny zawarte w organizmie. Jego spożywanie pomaga aktywizować procesy immunologiczne u każdego człowieka.

Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Cię, że i Ty możesz skorzystać z dobrodziejstw natury, jakimi są produkty pszczół. Pamiętaj – zawsze najlepsze dla każdego człowieka jest to, co jest najbardziej naturalne. Sprawdź, co może podarować Ci pszczoła i nie bój się po to sięgnąć.

Źródła:

Hodowla Pszczół PROF,DR Leon Brous i inni Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne  Warszawa 1974 

Encyklopedia pszczelarska pod redakcją naukową Jerzego Wilde Warszawa 2013 ,wydawnictwo jak wyżej

Podobne przez Tagi

    Komentarze

    Zostaw komentarz